Archive for Data Retention


Дания подкрепя гражданите си, а ние?

Новината е от няколко минути:
Комисията по европейските въпроси към Датския парламент реши, че представителя на Дания в утрешното заседание на Съвета на министрите, който е министъра им на науката, ще  се бори и ще настоява за връщане на предложение 138 в дневния ред на Съвета, както и за неговото приемане. Позиция, която “Електронна граница” отстоява [...]

ЕП критикува използването на данни на пътниците - PNR

Европейският парламент се противопоставя на схемата за използване на данни от досиетата на пътниците за целите на правоприлагането, което би могло да представлява заплаха за свободата на личния живот, съобщиха от пресслужбата на институцията.
Според депутатите тези мерки не са оправдани както юридически, така и по отношение на ефикасността на борбата срещу тероризма. Те искат доказателства, [...]

Медии публикуват позицията на “Електронна граница”

Дневник публикува позицията на “Електронна граница” по случая с подслушването на депутати.
В събота в предаването “Метроном” на радио Фокус, Богомил Шопов разказа на всички слушатели какво е анредба 40, какво се случва с новия закон за СРС, за гласуването в Европарламента и заплахата за потребителите в Интернет. Ето и какво публикува медията:
“ДАНС трябва да [...]

По силата на наредба 40 на МВР/ДАИТС информацията за телефонните разговори на всеки български гражданин е достъпна на службите.

Във връзка със изнесените данни, че са подслушвани депутати и техните разпечатки са били изнесени, ‘Електронна граница’ напомня, че по силата на наредба 40 на МВР и ДАИТС, намираща се тук (http://lex.bg/laws/ldoc/2135577924) доставчиците на телекомуникационни услуги или на прост език мобилните оператори са длъжно да пазят една година следните данни за всеки разговор:
Кой е номера [...]

Електронна граница и националната сигурност

Електронна граница ще участва  в конференция на тема за “Политика и Национална сигурност”.  Представител на групата ше говори за ‘врагът на националната сигурност’  Интернет и защо не е хубаво да се събират данни за всички потребители на световната мрежа с презумцията, че може да станат престъпници някой ден.
Конференцията ще се проведе на 2 и 3 [...]

МВР иска премахването на ‘анонимните’ карти за GSM

“Трябва да се премахне анонимността на сим-картите, за да има контрол върху тяхната дистрибуция и покупка. Това каза днес в Министерски съвет министър Михаил Миков.”
Както знаете, това се дискутира от месеци и вече е стигнало и до ума на министъра. Това се налага, за да може МВР да спазва структно наредбата за събиране и задържане [...]

Борбата срещу Директивата 2006/24/ЕО на Европейския парламент и на Съвета влезе в годишния доклад на националния омбудсман на България.

Народното събрание обсъди годишния доклад на омбудсмана на Република България за 2007 г. Гласуването на документа ще е днес. Депутати от всички парламентарни групи направиха изказвания по направените от омбудсмана изводи и препоръки, като потвърдиха, че той акцентира върху проблеми, на които трябва да продължи да се търси решение.
Фактът, че този доклад се обсъжда втори [...]

Карикатура на деня

Може би, скоро в магазините, ще се продават лаптопите точно така. Все повечето ‘мерки’, които ЕС приема са насочени именно в тази насока  - постоянно наблюдение с цел предотвратяване на евентуални престъпления. Освен да се засмеем, тази карикатура, трябва да ни накара и да се замислим, нали.

Ако си мислите, че това не се случва, вижте [...]

Statewatch публикуваха доклад за България

Стейтуоч е създадена през 1991 г., с цел наблюдението на европейските политики, засягащи гражданските свободи. Вчера те публикуваха нашия доклад и информация на техния сайт.
В доклада се даваше информация за последните мерки, които предприехме по повод наредба 40, която дава право на МВР да събира и съхранява чувствителна и лична информация за всеки потребител на [...]

Стенограма от дискусията “Права и сигурност - новите рискове”

Както знаете, на 19 март беше проведена полезна дискусия относно нарушаването на човешките права от страна на НАредба 40 и на други нормативни актове. Целта на дискусията не беше да се спрем само на конкретния акт на МВР и ДАИТС, но да се подложи на дебат къде минава тънката граница между свободата и сигурността.
Първи започна [...]