Един свободен обяд - форма на протест

Цените ли свободата си? А доколко? Искате ли МВР да следи всичко, което правите в Интернет и да го записва?

За какво говоря ли? Ето за какво.

Ако искате да покажете своето мнение и това, че цените свободата си, елате на протест наречен “Един свободен обяд”. Повечето протести се правят вечер, но тогава институциите спят, затова подарете обедната си почивка за свободата си в Интернет.

sp1.png

Свободен обяд 1

Кога: четвъртък - 7.02 от 12.30 до 14.30.

Къде: в градината пред телефонната палата на ул. Гурко 6. Срещу сградата на ДАИТС. (карта)

Протестът е законен, подадено е заявление в Столична община. Разрешението за протест е получено.

Елате и носете своите послания, носете тениски или плакати, носете каквото искате, за да покажем че СВОБОДАТА е важна и че ние не приемаме това, някой да ни следи.

Очаквайте още новини скоро.

Контакти:
jabber://foss@jabber.minus273.org

+ 359 897 615128

Популяризирайте

Ако искате да си сложите бутони на сайта или да видите повече информация, защо събирането на информация не е решение на проблемите, вижте сайта на кампанията, тук.

sp3.png

About the Author

Богомил

Богомил "Бого" Шопов

Занимавам се с човешки права в цифровия свят, работя в сферата на Интернет. Повече за мене, можете да намерите в блога ми.

72 Responses to “Един свободен обяд - форма на протест”

 1. Подкрепям идеята, само не разбрах банера нещо?

  Какво общо има FOSS с това, че МВР ще може да ни подслушва всичките??? :-)

  Какво значи “НЕ на събирането на данни, ДА на FOSS България”?

  Аз си мисля, че “НЕ на събирането на данни, ДА на свободата на гражданите в Интернет” е по-приемливо…

  Иначе звучи странно малко…

 2. “Да на FOSS” е лого :)

 3. Защо по това време - аз лично не мога да дойда тогава, а бих искала?

  Ако вземе някой отвън да води статистики, колко протести има и за какво, сигурно ще е доста учуден от българските данъкоплатци и тъпотата им. Не за друго, а щото сме с претенции, а какви глупости /меко казано/ ни се случват само…

 4. A кога, вечер ли?

 5. Верно, лого е … сега виждам … :)

  Ама в тази картинка специално се връзва като “НЕ на …, ДА на …” и е малко странно… :-D

 6. “Да на ФОС” смърди на евтин трик за популяризиране на организацията на гърба на протестиращите. Трябва ли задължително да кажа “Да на ФОС”, когато казвам “Не на събирането на данни”? Не ми ли отнемате свободата така?

 7. @michel: Ако можеш да направиш по-добре ще се радвам :)

 8. @К.Янков : Каквото искаш казвай, въпроса е да изразиш мнение. “Да на FOSS” e организатор на протеста - ако искаш ела.

 9. “Да на ФОС” трябва да е в пъти по малко и не толкова близо до “Не на събирането на данни” за да се разбира ясно, че не е част от посланието, а лого на оргазнизатора

 10. Да, прав си, чакай да видим какво мога да направя.

 11. Е няма ли да го направите някой друг ден … или няма ли да има още защото в четвъртък не мога да дойда.

  Това вече е подсъдимо!!!

 12. Четвъртък на обяд е сигурен начин да се получи едно голямо нищо. Може и да се съберат около 30 човека.

 13. Четвъртък, през работно време? Искате просто да ви дават по телевизията ли? Освен това трябва да се поизчака малко, да набере инерция в медиите първо.

 14. А аз искам да ви попитам - вас - защо се сещате за протести, само когато се заговори за забрана на торенти и изобщо за неща свързани пряко с Интернет и компютрите ?

  Нека ви попитам…
  Одобрявате ли правителството ?
  Одобрявате ли баба ви да взима 80 лева пенсия за 40 години трудов стаж, а Сергей Станишев да взима 2000 без дори един изработен ден ?
  Одобрявате ли корупцията на всички нива - от лекаря до съдията ?
  Одобрявате ли на улицата да сгазят човек и виновника да се отърве с 2 години условно ?
  Одобрявате ли чалгата, Азис и другите кумири на подрастващите ?
  Ами новите цени ? Одобрявате ли ги ? ДПС, БСП ?
  Ахмет Доган нагло да заявява как “купуването на гласове си е обикновена Европейска практика” без никакви последствия, как ви се струва ? Добре ?
  Ами Р. Овч ? Как всичко се потули ?
  Ами Митьо Очите ? Смятате ли, че 4 1/2 години затвор 3 от, който минали са му много ? Е, одобрявате ли го ?

  Не мисля, че одобрявате някое от изброените горе.
  Защо тогава не протестирате ? Защо не се надигнете и не избесите всичките 300 дебели задника в бялата сграда срещу паметника на Цар Освободител ? Дърветата в София ще стигнат за всички.
  За Интернет се застъпвате а за собствения си живот в собствената си страна - НЕ!

  В четвъртък и аз ще дойда, - с приятели - въпреки че намирам начинанието за безсмислено на фона на изписаното от мен дотук.
  Ще постърчим на студа, те ще ни погледат през прозореца и малко по малко всички ще се разотидат, а след това - всичко по старому.

 15. Да вземем да се съберем, а?

 16. Oт медиен интерес полза няма, досега колко протеста са минали вечер и никой от тях не е постигнал нищо освен “да го дават” по телевизията. Тук целите са да се намери решение да се отмени наредбата, а това става само в “работно време”.

  Ако искате да организирате друг протест на друго място по друго време и с други цели - действайте - това е свободна държава (поне още малко).

  “ама не мога да дойда”, ‘направете го друг ден’, ‘няма да има много хора’ - стига сте мърморили, които иска намира начин, който не - оправдание.

  Протести ще има и то не само в четвъртък, ако не можете да дойдете, намерете начин да се борите по друг начин за правата си, но не намирайте ‘кусури’ и не ‘давайте акъл’.

  Айде

 17. Ако нищо не направим за да защитим свободата си, непременно ще я загубим…

 18. Нека да защитим правата си! Нека бъдем независими и спокойни! Хора елате на протеста, аз ще съм там!

 19. Това е малка извадка от КОНСТИТУЦИЯ на Република България която трябва да бъде спазвана при всички случаи което показва че начите депутати трябва да ги арестуват за неспазване на конституцията с приетия/приетите от тях закон/закони.

  (Обн., ДВ, бр. 56 от 13.07.1991 г., в сила от 13.07.1991 г., изм. и доп., бр. 85 от 26.09.2003 г.
  изм. и доп., ДВ. бр.18 от 25.02.2005 г., бр. 27 от 31.03.2006 г., бр.78 от 26.09.2006 г. - Решение № 7 на Конституционния съд от 2006 г., бр. 12 от 6.02.2007 г.)

  Чл. 5.
  (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
  (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
  (3) Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му.
  (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.
  (5) Всички нормативни актове се публикуват. Те влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок.

  Чл. 6.
  (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

  Чл. 23.
  Държавата създава условия за свободно развитие на науката, образованието и изкуствата и ги подпомага. Тя се грижи за опазване на националното историческо и културно наследство.

  Чл. 29.
  (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
  (2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.

  Чл. 30.
  (1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.
  (2) Никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед, обиск или на друго посегателство върху личната му неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.
  (3) В изрично посочените от закона неотложни случаи компетентните държавни органи могат да задържат гражданин, за което незабавно уведомяват органите на съдебната власт. В срок от 24 часа от задържането органът на съдебната власт се произнася по неговата законосъобразност.
  (4) Всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му или на привличането му като обвиняем.
  (5) Всеки има право да се среща насаме с лицето, което го защитава. Тайната на техните съобщения е неприкосновена.

  Чл. 32.
  (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
  (2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

  Чл. 34.
  (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.
  (2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.

  Чл. 39.
  (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
  (2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

  Чл. 40.
  (1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.
  (2) Спирането и конфискацията на печатно издание или на друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт, когато се накърняват добрите нрави или се съдържат призиви за насилствена промяна на конституционно установения ред, за извършване на престъпление или за насилие над личността. Ако в срок от 24 часа не последва конфискация, спирането преустановява действието си.

  Чл. 41.
  (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.
  (2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.

  А когато ни цакат с топла бира:

  Чл. 43.
  (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.
  (2) Редът за организиране и провеждане на събрания и манифестации се определя със закон.
  (3) За събрания на закрито не се изисква разрешение.
  Чл. 44.
  (1) Гражданите могат свободно да се сдружават.
  (2) Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.
  (3) Законът определя организациите, които подлежат на регистрация, реда за тяхното прекратяване, както и взаимоотношенията им с държавата.
  Чл. 45.
  Гражданите имат право на жалби, предложения и петиции до държавните органи.

  Тъй като това не помага:

  Чл. 59.
  (1) Защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.

 20. Предложение - защо не направиш логото само за протеста в четвъртък, без FOSS-а. Така ще е по-изчистено. И всеки може да го сложи в блога си заедно с няколко думи за протеста. Подкрепям идеята за протест.

 21. Иван - ще го направя

 22. Инзвинявам се предварително, ако някой вече е задал този въпрос - а някой знае ли колко страни са под ударите на тази деректива, в кои вече се прилага закон писан по нея и в кои предстои? Можеби може да направим международна инициатива?

 23. Подкрепям протеста.

 24. @gdarakiev: Всички от EС. В Германия, ще се дава на Конституционен съд, а Ирландия иска да я прекрати, като ще я акатува пред Европейския съд. Нашето мнение е важно, макар и малка държава, ние имаме вече право на глас.

 25. Подкрепям с две ръце инициативата! Така трябва да е да му е*а майката. Като не сме съгласни с нещо - да излизаме на улицата! Писна ми вече само да си мрънкаме и да не правим нищо! С каквото можем ще помагаме! Браво за инициативата!

  А колкото до коментара на XpoZed - спокойно пич, това е само началото! Тепърва ние младите навлизаме и не сме обременени от социалистическо послушание и тепърва почват големите протести! Ще се научим ние българите да си отстояваме правата! Но, едно по едно!

 26. Новото лого е по-добро, браво! :-)

  Ако мога, ще дойда и аз и ще поканя приятели, не бива да мълчим! :)))

 27. Незнам аз за протест и то законен.ХМ!!!!!
  В така наречената конституция или по точно за мен вече е пълна боза ние-народа в крайна сметка нямаме право на глас защо?защото за да вдигнеш даден протест трябва да имаш синдикати сиреч депутати които да те подкрепят,а кой да те подкрепи като всички са едни и същи крадат от собствените си братя сестри майки и бащи и така натак.Та вдига се народа на бунт и какво става: Протеста е незаконен хакват се на няколко човека безбожни глоби и малко пердах и останалите се разбягват като пилци.В заключение бесилни сме.Единствено може да ни помогне Европейския саюс като прочисти тази згран от народното събрание и да им се конфискуват всички имущества.Но това едвали ще стане.
  А като прогноза само ще кажа че сигурно до края на годината или до края на 2009 ние ще бадем първата държава изгонена от европейския саюс защото хората ни отпускат пари за пътищата и те изчезват беследно.И след 20 години като много в България ще останат само Роми и турци българсия народ ще е избягал в чужбина защото това ако му викате живот в България аз съм папата.

  ще следя тази страница редовно ако има предложения и вобще някакъв проглед на нещата ще подкрепя всеки един и не само аз :).
  Мисля че е крайно време младите да се подкрепят и да направят нещо за страната си защото ако чакаме на готово никoй няма да ни помогне

 28. Инитциативата е добра,но според мен трябва да се направи на национално ниво,а именно,същата ,,кампания,, да се предприеме и в другите по големи градове/Пловдив,Варна,Бургас,Русе,Велико Търново,Монтана,Плевен,Добрич,и т.н./Тогава изявата ще придобие мащабен национален аспект,и медиите ще ни обърнат по голямо внимание….А ако никой не ни обърне внимание,предлагам да се обърнем към ,,Господари на ефира,, ,там със сигурност ще се заинтересоват от този проблем,и мойем да очакваме медийна подкрепа след тяхната намеса,това от което мисля наистина се нуждаеем,за да не се поревърнем в жертви на ,, лични интереси и посткомунистически личности ,с нови дрешки ,,…….А за да стане още по мащабна и силна тази инициатива ,всеки който е загрижен за този наистина отвратителен проблем,да направи мощна пропаганда във всички медийни пространства ,включително и интернет,тогава нямя как да не ни обърната внимание/дори и палячовтците от парламента…Успех на всички!!!!

 29. админ виж сега - ако участвам на всички протести, които са в работно време, няма да имам в даден момент достъп до интернет, щото няма да имам пари, за да си го платя. А аз идвам на протести, но не мога на всички да дойда.

  И не намирам кусури. Тогава сте могли, тогава сте го направили.
  Просто аз няма да мога да дойда тогава, както и повечето хора, които бих могла да привлека, точно защото сме на работа. А от Младост до центъра само пътуването ми е един час.

  И не се оправдавам, а информирам.

 30. Здравейте всички,

  Проследих внимателно изказванията до момента и ми харесва енгусиазма на участниците. Радвам се, че интернет обществото може да разчита на активна подкрепа от своите членове. В конкретния случай обаче не смятам, че исканията за пълна отмяна на наредбата са основателни.

  Наредбата се издава на основание чл. 251, ал. 1 от Закона за електронните съобщения и в изпълнение на Директива 2006/24. Създаването на Наредбата дори закъсня с няколко месеца.

  Категориите данни, които са определени в наредбата са идентични на тези определени в Директивата. Тоест България е изпълнила задълженията си и е въвела изискванията на европейското право.

  Дори и по принцип исканията за отмяна на задължението за събиране на трафични данни да са с основание, то реакцията за премахването им би следвало да е на европейско равнище (като Ирландия), а не с отмяна на българската наредба. Ако България не изпълни изисванията на Директивата, най-вероятно ще бъде глобена от Европейската комисия.

  Проблемът в наредбата е, че тя се прилага за разследване на всички престъпления, а Директивата предвижда това да е допустимо само за тежки - тоест такива, които се наказват с повече от 5 години лишаване от свобода.

  Между другото знаете ли, че в българското законодателство отдавна действа една разпоредба, която е сходна на посочените в наредбата. Това е чл. 6, ал. 2 т. 3 от Закона за електронния документ и електронния подпис, който установява задължение за посредниците при електронните изявления да осигурят условия за точно определяне на източника и времето на предаване на електронни изявления и да съхраняват тази информация в продължение на 6 месеца. Понастоящем този срок е удължен на 2 години, тоест два пъти по-дълъг срок от този в Закона за електронните съобщения.

 31. @Николай Кискинов,
  Протестите са си съвсем основателни. Най-малкото защото, както днес има интернет дори за смешни суми от 10-ина лева месечно, така утре ще стане 50-60!
  А от друга страна тази информация никому не е нужна(не и на органите на реда, но виж на спамъри…) и е напълно безполезна! Но за това трябва да си малко технически грамотен. Не че наривам вас неграмотен просто, както виждам сте грамотен в друга област.

 32. В Италия Комисията по частния живот (или нещо такова) забрани прилагането на подобни мерки, дори и за нуждите на правосъдието и нареди на доставчиците на комуникационни услуги да унищожат незаконно съхраняваната информация и да направят всичко необходимо в бъдеще да не се събира и/или съхранява подобна информация.

 33. Аз също подкрепям протеста!

 34. Tova weche minava sqkakvi granici!!!!!!

 35. SPRETE 6PIONIRANETO KAKVO E TOVA NE6TO NIE TAKA NEMOJEM DA JIVEEM KATO HORA NQMA DA SME ROBI NA DARJAVATA !!!!!

 36. auu auuuu elate me namerete

 37. Напълно подкрепям инициативата. Тази световна мрежа не е създадена с цел шпионаж. Много хора се отпускат и живеят друг живот точно поради тази причина, че тук всеки е това, което иска да бъде. Неморално и незаконно е някой да се бърка в това лично пространство!

  Да се борим!

 38. ало агента на мрф, като четеш този пост - подтисни се гадино!

 39. По времето на другаря Сталин се шпионираше ТАКА ЧЕ СТИГА ВЕЧЕ ГОСПОДА

 40. По принцип съм против следенето на интернет трафика, без съдебна заповед. Но смятам, че такова следене трябва да има. Но САМО след съдебно решение и при наличие на други доказателства за извършено престъпление. А и освен това много по-ефективно следе на терористи ще има, ако се следят банковите трансфери по цял свят. Но никоя банка няма да го направи без съдебна заповед.
  Поздравявам хората за инициативата, но няма да подкрепя протеста, тъй като не смятам, че това е решение на проблема.

 41. Както всеки път никой няма да ни чуе. За това другия път като има някаква голяма стачка като тази на учителите, недейте да мълчите или да ги нареждате за алчни и т.н., ами се включете всички в един голям протест против всички тия абсурди в нашата мила ЕВРОПЕЙСКА държава…

 42. Искам и аз да допълня към цялата тема 2 -3 изречения. Със или без протест в момента а и преди се е правел мониторинг, трейс и каквото се сетите от достачиците на интернет а и от други организации.

  Най - доброто решение … напишете си сами криптираш софтуер и ще бъдете до някъде секюрнати. Иначе дори и да разчитате на някой готов няма да ви помогне пак. Какви ли не *айна се крият в кода на тези продукти , а за Windows няма да коментирам … яко някой е преглеждал сорса на XP може да добие представа…

  Решението : каквото имате да казвате , което не трябва да бъде видяно от 3-та страна го казвайте на 4-ри очи. Така ще сте пак секюрнати от някаква гледна точка, макар че вече неможеш да избягаш от почти нищо.

  Поздрави и успех с кампанията.

 43. вижте и политическа партия скочи срещу тези мерки http://www.obshtestvo.net/?p=3118

 44. Дайте да направим банери и да си ги сложим по сайтовете… Не само за протеста, но по принцип.

 45. подкрепям с всички крайници и непременно ще направя всичко възможно за спирането на този противоконституционен акт!!!

 46. ДА

 47. За да сме ефективни, т.е. да постигаме каквото искаме, а не стиснатите им и всъщност фиктивни “отстъпки” - да призовем хората да се свързват повсеместно в групи за протести. И така да получим една наистина силна непартийна гражданска мрежа, която да може да реагира при сигнал от всяка точка. Нещо такова http://edname4ta.blogspot.com Или кажете вие как?

 48. Подкрепям.

 49. Подкрепям!

 50. Podkrepqm.

 51. До господата от службите: НЕ ПРОДАВАЙТЕ СВОБОДАТА НИ! ТЯ НЕ ВИ ПРИНАДЛЕЖИ! ПРОСТО ТАКА СЪМ СЕ РОДИЛ… - СВОБОДЕН!!! ПРОБЛЕМ?

 52. ГОТОВИ СМЕ САМО …
  БНС НАЙ АКТИВНИТЕ В КАНПАНИЯТА …
  ЗАЩОТО НИ ПУКА …
  ПРОТЕСТА Е ЗА ВСИЧКИ ВАС ….КОИТО САМО ПЛЮЕТЕ ПО ФОРОМИТЕ ИЗЛЕЗТЕ С НАС ДА СИ КАЖЕМ МНЕНИЕТО ВСИЧКО ДРУГО Е ЛЪЖА…. ТРЯБВА НЯКЯК ДА СПРЕМ ТОЯ ЗАКОН ТОЙ Е ПРЕСТЪПЕН

 53. AБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ ПРОТЕСТА ! ! !
  Трифон Атанасов

Leave a Reply

*
To prove that you're not a bot, enter this code
Anti-Spam Image

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>